VOEGEN

Na het leggen van de  Hongaarse Punt terracotta vloer moest de tegelzetter de vloer uiteraard nog voegen. Dat kan pas als de lijm of -zoals in dit geval- de mortel droog en hard is. Dat is meestal de volgende dag. Deze vloer is in overleg met de klant gevoegd na een minimale voorbehandeling. Dit omdat de klant de vloer een grijs zweem wilde geven, zodat hij goed bij de rest van het pand paste, waar onder andere grove cementverf is toegepast op de stenen muren. De voeg die is gebruikt is op advies van tegelzetter Luuk een ouderwetse voeg: Trascement gemengd met zilverzand. Hierdoor krijgt de vloer een mooie authentieke uitstraling.

Na het voegen wordt de vloer per deel meteen schoongemaakt en uiteindelijk nog een aantal keer met schoon water na gewassen.

 

DROGEN

En als de vloer dan helemaal schoon is, zoals hierboven in een vergrijsde look, begint het wachten…. wachten tot de Terracotta helemaal droog is en geïmpregneerd kan worden. Afhankelijk van het type Terracotta, het weer en het jaargetijde kan dat 2 tot 6 weken duren. Dat kan je uiteraard versnellen door het plaatsen van een bouwdroger.

BESCHERMEN EN BEHANDELEN

Als de vloer droog is, ‘moet’ je hem beschermen tegen vlekken. Als je dat niet doet zal alle vuil er in trekken en dat kan er op den duur groezelig uit gaan zien. Beschermen kan op heel veel manieren. Daar zal ik in de toekomst nog informatie op deze web-site plaatsen. De moderne manier is beschermen d.m.v. impregneer. Er zijn verschillende merken en het is verstandig het merk te gebruiken dat de leverancier van de vloer of de tegelzetter adviseren. Het type impregneer is ook afhankelijk van de verdere afwerking die je wenst. Wil je de vloer later waxen of niet? Wil je glans of juist dof? Of antiek-look? Uiteraard is het belangrijk over dat soort zaken van te voren na te denken. Hier is gekozen voor een impregnering die daarna niet meer in de was hoeft, omdat de klant de vloer er zo natuurlijk mogelijk wilde laten uitzien.

RESULTAAT:

En als de vloer geïmpregneerd is ligt hij er fantastisch bij. Door regelmatig te dweilen met geschikte zeep wordt hij steeds mooier.