Afgelopen week is de  Hongaarse Punt terracotta vloer in Breda gelegd. Luuk Wessels is een vakman met jaren ervaring in het leggen van bijzondere vloeren. Hij weet precies wat hij doet en adviseert de klant, maar ook mij over de producten die hij plaatst. Hij legt uit wat hij doet en waarom.

luuk wessels vakman aan het werk

Luuk Wessels aan het werk

Terracotta is een oud ambachtelijk gemaakt product, dat op de ouderwetse manier gelegd kan worden in cement of kalkmortel. In Breda is gekozen om de tegels op de moderne manier te leggen, met tegellijm. Om te zorgen dat er geen reactie ontstaat met de tegels is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. De lijm moet geschikt zijn voor Terracotta en hier is gekozen voor een witte tegellijm.

Bij sommige legpatronen is het mooi om een kader om de vloer heen te leggen, net zoals bij een traditionele parketvloer. Bij deze vloer is het kader heel creatief gelegd van dezelfde tegels als waar de vloer uit bestaat, maar dan in de lengte richting achter elkaar geplaatst. Met als leuke bijkomstigheid dat de hoeken niet in verstek gezaagd hoefden te worden. Luuk is begonnen met het kader uit te meten, te leggen en te plakken. Het kader van Terracotta tegels loopt langs de bestaande parketvloer en alle wanden.

terracotta hongaarse punt kader

Het kader langs de parketvloer

Bij deze vloer wordt net als bij andere vloeren met een patroon vanuit het midden gewerkt. Dat is om te zorgen dat het patroon symmetrisch in de ruimte ligt.

terracotta zwart de eerste rijen

De zwarte lijn is het midden van het vloervlak.

Profielen langs de zijkant zorgen ervoor dat de rijen recht blijven lopen. Op deze manier wordt deze prachtige vloer stukje bij beetje opgebouwd.

hongaarse punt terracotta begin

En na een paar dagen hard werken ligt de hele vloer er in. Compleet met op maat gezaagde stukken bij de randen en de deuropening naar de gang.

snijstukken hongaarde punt
Zaagstukken langs het kader…
snijstukken hongaarse punt
…. en de leistenen gangvloer

Zelfs zonder voeg is het al een prachtige vloer! Nu moet hij drogen, zodat de volgende fase uitgevoerd kan worden; het voegen

hongaarse punt keukenvloer zwart terracotta